Kiedy mówimy o Hiszpanii, myślimy o gorącym słońcu, przepięknej architektury, flamenco, corridzie i oczywiście, o jej pysznej kuchni. Hiszpańska kuchnia, to nie tylko eksplozja smaków, ale przede wszystkim podróż do serca kultury tego kraju, której nie da się doświadczyć w żaden inny sposób. To, co wyróżnia hiszpańskie dania, to przede wszystkim różnorodność. Ogromny wpływ na nie wywarły oddziaływania różnych kultur. To tu możemy cieszyć się świeżymi owocami morza w Galicji, posmakować przepysznej paelli w Walencji, delektować się tapas w Andaluzji, a także skosztować wyjątkowej kuchni baskijskiej, której nie znajdziemy nigdzie indziej na świecie. Co musisz wiedzieć jeszcze o kuchni hiszpańskiej, zanim wybierzesz się w podróż do tego słonecznego kraju? Jaką rolę odgrywa w kuchni tej hiszpańska kawa oraz lokalna oliwa z oliwek? Zachęcamy do lektury.