Ocet winny Pedro Ximénez O-Med 250 ml
Opis
Ocet wykonany z winogron 100% Pedro Ximenez. Nuty rodzynkowe, doskonała równowaga.
Pochodzenie winogron
Córdoba, Hiszpania.
Kwasowość
7º
Sposób wytworzenia
Ocet leżakował w beczkach z amerykańskiego dębu z zastosowaniem metody Solera.
Metoda Solera - System Solera składa się z kilku „rzędów solera” ułożonych jeden na drugim. Każdy rząd składa się z wielu beczek. Ocet przemieszcza się z najwyższego rzędu do najniższego rzędu przed butelkowaniem przez okres kilku lat. Ocet w najwyższym rzędzie jest uzupełniany octem z danego roku.
Uwagi degustacyjne
O-Med Pedro Ximénez smakuje jak dojrzałe w słońcu rodzynki. Po starannym procesie leżakowania w beczkach z dębu amerykańskiego uzyskujemy doskonale zbalansowany ocet z lekką słodyczą.
Zalecenia
Polać na lody lub spróbować zamiast octu balsamicznego.