Ocet winny Chardonnay z Yuzu O-Med 250 ml
Opis
Owoc Yuzu.
Yuzu to owoc pochodzący z Chin i jest szeroko stosowany w różnych kuchniach azjatyckich ze względu na swoją wszechstronność i właściwości lecznicze. Jest to hybrydowy owoc cytrusowy, będący skrzyżowaniem mandarynki i cytryny, z pewnym podobieństwem do grejpfruta, chociaż generalnie jest znacznie mniejszy. Jego smak jest kwaśny, podobny do grejpfruta, ale z nutą mandarynki. W przeciwieństwie do innych owoców rzadko jest spożywany jako owoc, ale jego skórka lub sok służy do przyprawiania i dressingu różnych potraw.
Yuzu ma niższą kwasowość i bardziej bogaty aromat niż nasze zachodnie cytrusy. Jego kwaskowatość pozwala nam używać go w niemal każdym zastosowaniu, podobnym do pomarańczy, limonki i cytryny, wzmacniając smak wszystkiego, od dżemów przez sorbety po dania z krabów lub białych ryb. Jest niezbędnym składnikiem japońskiego sosu Ponzu.
Proces produkcji octu.
Wino Chardonnay jest poddawane fermentacji (alkohol w winie jest przekształcany w kwas octowy w wyniku działania bakterii kwasu octowego), klarowane, a następnie mieszane ze skoncentrowanym moszczem gronowym i miąższem yuzu. Następnie tak powstała mieszanka octowa jest filtrowana i butelkowana.
Zawiera siarczyny.
Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, poza zasięgiem światła (między 5ºC a 30ºC).