10:00-17:30 
.
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

 

  • Kiedy paczka będzie u Ciebie?
  • Dostawy odbywają się w każdy dzień roboczy
  • Koszt dostawy:
  • Koszt dostawy jest zależny od formy dostawy. My jednak polecamy darmową dostawę, przy zakupach powyżej 170 zł
  • PROGI RABATOWE
  • zamówienie powyżej 300 zł -  rabat 3 %
  • zamówienie powyżej 400 zł -  rabat 4 %
  • zamówienie powyżej 500 zł -  rabat 5 %
  • Gdzie dostarczamy?
  • Na terenie całej Polski.
Infolinia czynna:   
10:00-17:30 

    

Jak do nas dojechać   MAPA

 
Nowość
Producent: Cafès Gener (przejdź do produktów)

Cafe Costa Rica Don Eduardo Ziarnista 250g

Przejdź do sekcji Opinie
45,90 zł
szt.
Dostępność:
średnia ilość
Czas wysyłki: 1 dzień (roboczy)

Kod produktu: LVC412

Dostawa: Paczkomaty InPost - 13,90 zł
Kurier InPost - 16,50 zł
Odbiór osobisty - 0,00 zł
Kurier (DPD) - 19,95 zł

Opis

COSTA RICA DON EDUARDO - 100% Arabica z malowniczego regionu Heredia. Nowość w naszej ofercie!

Pochodzenie

Finca Don Eduardo to wyjątkowe miejsce, które od ponad 40 lat pozostaje pod opieką Don Eduardo, człowieka zafascynowanego naturalnymi metodami uprawy kawy. Położona w malowniczych górach Heredia, otoczona cyprysami, oferuje zapierające dech w piersiach widoki oraz niezwykłą bioróżnorodność. Od samego początku swojej działalności Don Eduardo postanowił pójść własną drogą, odrzucając tradycyjne techniki stosowane w Kostaryce. Zamiast chemii, wykorzystuje on naturalny ekosystem, w którym kluczową rolę odgrywa cień zapewniany głównie przez drzewa Poro, opadające liście oraz odpowiednio pielęgnowane dzikie zioła. Te elementy dostarczają niezbędnych składników odżywczych, dzięki czemu kawowce rozwijają się zdrowo, rodząc ziarna o niezwykłej jakości. Mimo iż plony nie są bardzo wysokie, brak stosowania chemikaliów zapewnia niski koszt produkcji i doskonałą rentowność.

Proces obróbki kawy odbywa się z ogromną starannością. Ziarna trafiają do specjalnej przestrzeni przeznaczonej na mikroloty, gdzie poddawane są wstępnej inspekcji wizualnej oraz szczegółowym analizom fizycznym, w tym pomiarowi stopnia Brix. Następnie kawa trafia do mikromłyna, gdzie zostaje mechanicznie pozbawiona skórki. Po krótkim odpoczynku, trwającym od 3 do 5 godzin, ziarna przenoszone są na specjalne łóżka do suszenia, głównie na tzw. „łóżka afrykańskie”. Proces suszenia trwa około tygodnia, po czym ziarna trafiają do suszarni mechanicznych, by osiągnąć idealną wilgotność.

Po zakończeniu procesu suszenia kawa przechowywana jest w specjalnych workach Grain Pro przez okres od 3 do 4 miesięcy. Tuż przed eksportem ziarna są oczyszczane z pergaminowej łuski podczas procesu młócenia, a następnie starannie selekcjonowane pod kątem wielkości, koloru i gęstości. Gotowe do wysyłki ziarna pakowane są ponownie w worki Grain Pro oraz tradycyjne worki jutowe, spełniając rygorystyczne standardy jakości SCA, które dopuszczają maksymalnie 5 defektów na 350 gramów kawy w tych wyjątkowych mikrolotach.

 

Naturalne aromaty: czekoladowy i owocowy

Naturalne nuty smakowe: kakao z nutami mlecznymi i owocowymi

 

Kraj: Kostaryka

Region: Central Valley - Heredia

Rodzaj gleby: wulkaniczna

Metoda zbioru: manualno-selektywna

Metoda produkcji: HONEY

Punkty: 86,75

Parametry kawy w skali 1 (niski) do 5 (wysoki):

  • 2,5 – stopień upalenia
  • 3,5 – kwasowość
  • 3 – crema
  • 2 – zawartość kofeiny 1,4%

Kraj produkcji/ palarnia kawy: Hiszpania, Katalonia

Data "najlepiej spożyć" do końca 09.2026

Opinie

0.00
Liczba ocen: 0
Oceń i opisz

Codzienne zakupy

Bez wychodzenia z domu :)

codzienne zakupy

Załóż własne konto + Zapisz się do newslettera =  zyskaj rabat 10% na pierwsze zakupy

 

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać
 informacje o nowościach i promocjach.