10:00-17:30 
.
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

 

  • Kiedy paczka będzie u Ciebie?
  • Dostawy odbywają się w każdy dzień roboczy
  • Koszt dostawy:
  • Koszt dostawy jest zależny od formy dostawy. My jednak polecamy darmową dostawę, przy zakupach powyżej 170 zł
  • PROGI RABATOWE
  • zamówienie powyżej 300 zł -  rabat 3 %
  • zamówienie powyżej 400 zł -  rabat 4 %
  • zamówienie powyżej 500 zł -  rabat 5 %
  • Gdzie dostarczamy?
  • Na terenie całej Polski.
Infolinia czynna:   
10:00-17:30 

    

Jak do nas dojechać   MAPA

 
Nowość
Producent: Cafès Gener (przejdź do produktów)

Cafe Myanmar Honey Kawa Ziarnista 250g

Przejdź do sekcji Opinie
42,50 zł
szt.
Dostępność:
średnia ilość
Czas wysyłki: 1 dzień (roboczy)

Kod produktu: LVC135

Dostawa: Paczkomaty InPost - 13,90 zł
Kurier InPost - 16,50 zł
Odbiór osobisty - 0,00 zł
Kurier (DPD) - 19,95 zł

Opis

 

MYANMAR HONEY - 100% Arabica z Green Land Estate. Nowość w naszej ofercie!

Pochodzenie

 

Green Land Estate położona jest przy malowniczej drodze łączącej miasta Pyin Oo Lwin i Mogok, w urokliwej wiosce Thatkan, niedaleko granicy między regionem Mandalay a północnym stanem Shan.

Plantacja została zakupiona w 1998 roku, a pierwsze krzewy kawowe zasadzono już w 1999 roku. Obecnie Green Land zajmuje 161 hektarów (400 akrów) na wysokości od 1127 do 1158 m n.p.m. Uprawiane tu kawowce arabica rosną wśród dębów srebrzystych oraz drzew makadamii, które zapewniają im optymalne zacienienie. Co ciekawe, na plantacji prowadzone są różnorodne eksperymenty dotyczące rozmieszczenia drzew zacieniających, nawożenia, używania pomp wodnych zasilanych energią słoneczną oraz nawadniania kropelkowego.

Właściciel plantacji, U Sai Wan Maing, jako dziecko często podróżował z rodzicami z Yangonu do północnego stanu Shan i zachwycał się kawowymi farmami wzdłuż drogi do Pyin Oo Lwin. Obecnie sam prowadzi jedną z największych plantacji kawy arabica w kraju, wielokrotnie nagradzaną w konkursach narodowych. W 2003 roku został nawet wyróżniony tytułem „Wybitnego Producenta Kawy” przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

 

Już od 1991 roku U Sai Wan aktywnie uczestniczył w rodzinnej firmie eksportowej. Po ukończeniu studiów geologicznych na Uniwersytecie w Yangonie w 1995 roku, zaangażował się w rodzinną produkcję soli, a w 1993 roku rozpoczął uprawę kauczuku na południu Myanmaru. Po sprzedaży plantacji kauczuku w 1998 roku postanowił całkowicie poświęcić się kawie. Prywatnie jest mężem Daw Nilar Win oraz ojcem dwójki dzieci. Obecnie pełni także ważną rolę w stowarzyszeniu Myanmar Coffee Association, będąc jednym z liderów branży oraz innowatorów rynku kawy w kraju.

U Sai Wan należy do elitarnego grona niecałych 20 osób w kraju, które posiadają certyfikat Q Arabica Grader. Dodatkowo w 2019 roku zdobył certyfikat specjalisty w zakresie przetwarzania kawy (Processing Level 2: Professional).

Green Land Estate dysponuje nowoczesnym zakładem przetwórczym wyposażonym w kompletny zestaw maszyn do mokrego przetwarzania firmy PINHALENSE, takich jak urządzenia do mycia i sortowania, ekologiczne pulpownice, przesiewacze obrotowe oraz odpylacze. Proces przetwarzania zaczyna się od ręcznego zbioru wyłącznie dojrzałych owoców kawowca, które trafiają do młyna mokrego. Tutaj usuwane są zanieczyszczenia, a następnie – w ciągu 20 godzin od zbioru – oddzielana jest skórka. Kolejnym etapem jest fermentacja trwająca od 20 do 25 godzin w specjalnych, wyłożonych kaflami zbiornikach.

Po umyciu ziarna kawy są suszone na betonowym patio, gdzie regularnie obraca się je co godzinę w ciągu dnia, a na noc przykrywa, by chronić przed wilgocią. Po 7-10 dniach suszenia osiągają wilgotność na poziomie 12%. Ziarna są następnie przechowywane w magazynie plantacji do momentu znalezienia nabywcy. Ostateczne przetwarzanie odbywa się w firmie MCG, która zajmuje się suchym mieleniem, klasyfikacją i eksportem.

Green Land Estate słynie z produkcji kaw najwyższej jakości, wyróżniając się konsekwencją oraz wyjątkowym smakiem. Co roku oferuje kawy obrabiane metodami naturalną, mytą oraz typu honey, stale poszukując nowych rozwiązań, by zadowolić najbardziej wymagających klientów.

 

Naturalne aromaty: czekoladowy

Naturalne nuty smakowe: Kawa z nutami mlecznej czekolady i owoców. Nuty suszonych owoców przypominające orzechy włoskie i laskowe.

Kraj: Myamar

Region: Mandalaj, Pyinulwin

Rodzaj gleby: piaszczysta i gliniasta

Metoda zbioru: manualno-selektywna

Metoda produkcji: HONEY

Punkty: 83,5

Parametry kawy w skali 1 (niski) do 5 (wysoki):

  • 2,5 – stopień upalenia
  • 2,5 – kwasowość
  • 3 – crema
  • 2 – zawartość kofeiny 1,4%

Kraj produkcji/ palarnia kawy: Hiszpania, Katalonia

Data "najlepiej spożyć" do końca 09.2026

Opinie

5.00
Liczba ocen: 1
Oceń i opisz

Codzienne zakupy

Bez wychodzenia z domu :)

codzienne zakupy

Załóż własne konto + Zapisz się do newslettera =  zyskaj rabat 10% na pierwsze zakupy

 

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać
 informacje o nowościach i promocjach.