Café México Oxaca Pluma Hidalgo Sierra Norte 1kg
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Café México Oxaca Pluma Hidalgo Sierra Norte - Arabica zbierana ręcznie w górach Oxaca na wysokości 1100 - 1400 m n.p.m.
Region: Huatulco, Pluma Hidalgo, Sierra Norte, Oxaca
Farma: La Aurora
Wysokość: 1100 - 1300 m n.p.m.
Zbiory: od lutego do kwietnia
Gatunek: Coffea Arabica
Odmiany: Bourbon, Typica i Caturra
Obróbka ziarna: Mokra i suszona na słońcu.
Wielkość ziarna: 16/17
Punkty: 84,5
Naturalne aromaty: dojrzałe owoce, kakao.
Naturalne nuty smakowe: słodkie, czekoladowe, pikantne.
Parametry kawy w skali 1 (niski) do 5 (wysoki):
- 2,5 – stopień upalenia
- 3 – kwasowość
- 3 – crema
- – zawartość kofeiny: brak danych.
Kraj produkcji: Hiszpania, Katalonia
FARMA
Finca Aurora jest w rękach rodziny z długą historią uprawy kawy w tych górach. Farma znajduje się w sercu obszaru Café Pluma Hidalgo, który powstał jako region kawowy ponad 200 lat temu i jest jednym z nielicznych, które oferuje świadectwo pochodzenia. Wysoko na płaskowyżu 1300 metrów nad poziomem morza, La Aurora zbiera znakomitą kawę Arabica, uprawianą w cieniu tego bujnego lasu deszczowego, w zachodnich górach Oaxaca.
Farma dostarcza klientom kawę i inne produkty rolne o wyjątkowej jakości. Jej zrównoważone praktyki są wdrażane na wszystkich poziomach. Stosują ekologiczny program bez pestycydów, w 100% biodegradowalne składniki, ręczne zbieranie, suszenie na słońcu i kompostowanie. Dbają również o własne ule, rozsiane po całym gospodarstwie, chroniąc pszczoły zapylające ich owoce.
Gospodarstwo składa się z dwóch sąsiednich działek o powierzchni odpowiednio 151 i 62 hektarów (372 i 153 akrów), położonych na wysokości od 900 do 1200 metrów nad poziomem morza. Zobowiązaniem tej farmy wobec natury jest zachowanie tego delikatnego ekosystemu dziewiczych powierzchni górskich, strumieni i źródeł, które są duszą Finca Aurora i jej okolic. Farma dokłada wszelkich starań, aby zminimalizować ich wpływ na środowisko dla dobra i radości przyszłych pokoleń.
Oferujemy kawę Pluma Arabica z dużych wysokości, zbieraną ręcznie, poddaną obróbce i suszoną w ciepłym słońcu „Oaxacan” do optymalnej zawartości wilgoci 11%.