Hiszpania może pochwalić się wieloma różnymi zwyczajami, które zachwycają przyjezdnych do tego kraju turystów. Jednym z popularniejszych jest oczywiście picie kawy. Napój ten musi być przede wszystkim wysokiej jakości, a także pobudzać do działania, np. po sjeście. W Hiszpanii nie pije się kawy instant, a praktycznie w każdym domu można spotkać ekspres do kawy lub też kawiarkę. W jaki sposób podaje się kawę w Hiszpanii? Co można powiedzieć jeszcze o hiszpańskiej kawie? Zachęcamy do lektury.
Kawa w Hiszpanii - co ją wyróżnia?
To, co przede wszystkim wyróżnia hiszpańską kawę, to fakt, że w kraju tym tradycyjne kawy, jak np. espresso czy latte występują pod zupełnie innymi nazwami. W Hiszpanii można spotkać Café cortado, Café solo, Café bon-bon, Café con miel i wiele innych.
Co więcej, Hiszpanie nie delektują się kawą, jak np. Polacy. Napój ten jest wypijany dosyć szybko, przede wszystkim rano, ponieważ Hiszpanie nie jedzą tradycyjnego śniadania, jednak zazwyczaj wypijają czarną Café solo (odpowiednik włoskiego espresso), zagryzając ją słodką bułką. Kawa towarzyszy również im podczas lunchu, niektórzy decydują się także na przygotowanie tego napoju do obfitej kolacji.
Jak podaje się kawę w Hiszpanii?
Warto podkreślić, że różne rodzaje kaw są przypisane odpowiednim porom dnia. Ponadto, serwowane są w zróżnicowany sposób. Poniżej przedstawiamy kilka przykładów tego, jak podawana jest hiszpańska kawa.
- Café cortado – to niewielka ilość kawy z ekspresu podawana z odrobiną mleka. Idealna kawa dla tych, którzy nie lubią espresso, natomiast nie smakuje im również typowa kawa z mlekiem. Café cortado serwowane jest zazwyczaj przed południem lub rano. W restauracjach podaje się ją w przezroczystej szklaneczce na spodeczku, z torebką cukru.
- Café con leche – to tradycyjna, czarna kawa serwowana z mlekiem. Jest jedną z najpopularniejszych w Hiszpanii. Bardzo często piją ją również turyści. Sposób jej podawania różni się zazwyczaj od regionu. Zamawiając Café con leche otrzymujemy filiżankę czarnego napoju i osobno mleko w dzbanuszku lub też od razu wymieszany napój w filiżance.
- Café bon-bon – idealna propozycja dla smakoszy zarówno kawy, jak i słodkości. Napój ten podawany jest wraz ze skondensowanym mlekiem. Najpierw wlewane jest mleko, a następnie na to espresso. Cafe bon-bon można spotkać praktycznie w każdej restauracji.
- Cafe con miel – tradycyjne espresso podawane z przepysznym i naturalnym miodem, przyprawami i spienionym mlekiem. Ten rodzaj kawy serwuje się zazwyczaj tuż po obiedzie. Napój ten można spotkać również w restauracjach.
Kawa w Hiszpanii odgrywa bardzo ważną rolę, choć Hiszpanie nie piją jej zazwyczaj w ramach relaksu, a jedynie, aby pobudzić się po sjeście. Istnieje kilka rodzajów kawy, które pije się w określonych porach, a także przyrządza się je w zróżnicowany sposób. Do najpopularniejszych należy oczywiście tradycyjne Café solo, czyli zwykła czarna kawa, ale również Café cortado, która wypijana jest o poranku. Osoby uwielbiające kawę i słodycze powinny zdecydować się na Café bon-bon, które serwowane jest ze skondensowanym mlekiem lub też Café con miele, czyli tradycyjne espresso podawane z miodem i przyprawami. Kawy te serwuje się zazwyczaj po obiedzie.