Przewodnik po hiszpańskiej kawie

Przewodnik po hiszpańskiej kawie

Kawa dla Hiszpanów ma praktycznie tak samo duże znaczenie, jak wino serwowane do obiadu. Mieszkańcy tego kraju nie wyobrażają sobie rozpoczęcia dnia bez smacznego, czarnego napoju podawanego z mlekiem, śmietanką lub dodatkową porcją wody. Najlepiej smakuje z rogalikiem lub słodką bułką. Kawa towarzyszy również Hiszpanom podczas spotkań towarzyskich, bardzo często bywa też zwieńczeniem obiadu. Co można powiedzieć o kawie palonej w Hiszpanii? Jakie wyróżnia się popularne rodzaje kawy? Zachęcamy do lektury.

Hiszpańska kawa

Hiszpańska kawa jest zazwyczaj intensywna, aromatyczna i niezwykle smaczna. Hiszpanie cenią sobie również kawy z dodatkiem przypraw, takich jak: cynamon, kardamon, kakao, czekolada. Dużą popularnością cieszy się także hiszpańska kawa o smaku orzechowym. Picie kawy jest w tym kraju bardzo ważnym rytuałem. Zazwyczaj zaczyna i kończy się nią dzień. Podaje się ją również podczas spotkań towarzyskich, biznesowych i w porze obiadowej.

Co więcej, trudno spotkać w Hiszpanii kawę złej jakości, nawet zamawiając napój na stacji benzynowej. Nic dziwnego, skoro w większości miejsc sprzedawana jest hiszpańska kawa przyrządzona ze świetnych jakościowo ziaren Arabiki lub Robusty.

Ciekawostką jest fakt, że w samej Hiszpanii drzewa kawowca uprawia się wyłącznie na wyspie Gran Canaria w Valle de Agaete. Uprawiana jest tu kawa Arabica Typica oraz Geisha uznawana przez wiele źródeł za najlepszą kawę ziarnistą na świecie. Jeśli chodzi o popularność ziaren kawy to w Hiszpanii można spotkać kawy palone nie tylko z lokalnych ziaren ale przede wszystkim ziaren z całego świata w tym z Brazylii, Kolumbii, Meksyku, Jamajki, Etiopii, Gwatemali, Honduras, Kenii, Peru, Kamerunu, Zambii, Wietnamu, Kongo czy innych regionów i państw gdzie kawowce mają najlepsze warunki do upraw.

Jakie kawy można zamówić w Hiszpanii?

To, co przede wszystkim wyróżnia popularne, hiszpańskie kawy to ich nazwy. W niewielu kawiarniach zlokalizowanych w tym kraju można spotkać, np. typowe espresso, latte macchiato, lungo czy też frappe. Poniżej przedstawiamy kilka popularnych rodzajów kaw, o które warto prosić, będąc w Hiszpanii.

Café solo

Odpowiednik włoskiego espresso. W Hiszpanii najczęściej sprzedaje się około 30 ml czarnego napoju, który zrobiony jest z 7 gramów hiszpańskiej kawy i wody podgrzanej do 900C. Kawę tę zazwyczaj podaje się w niewielkiej filiżance, bez ucha.

Café cortado

Kawa przeznaczona dla osób, które lubią intensywny smak, jednak zależy im również na odrobinie mleka. Dosłownie w napoju tym jest rzeczywiście mniej więcej łyżeczka mleka, czyli tyle, aby zminimalizować charakterystyczną goryczkę kawy.

Café con leche

Jedna z popularniejszych kaw w Hiszpanii. Chcąc delektować się niesamowitym smakiem kawy z mlekiem, warto zamówić właśnie Café con leche. W hiszpańskich kawiarniach napój ten podawany jest z solidną porcją gorącego lub letniego mleka, w zależności od preferencji klienta.

Café con hielo

Ciekawy rodzaj kawy, który jest odpowiednikiem zimnego lub mrożonego espresso. Zamawiający otrzymuje czarną kawę oraz osobną szklankę z lodem. Należy wprawnym ruchem przelać ciepły napój do kubka z lodem. Kawa ta sprawdzi się idealnie w upalne dni.

Café bombon

Świetna kawa dla miłośników słodkości. W tym wypadku klient otrzymuje czarną kawę podaną z mlekiem skondensowanym. Serwuje się ją zwykle w kieliszku, a następnie miesza się mleko wraz z napojem.

Café carajillo

Podpalane brandy z dodatkiem ziaren kawy, cynamonu, skórki cytryny i cukru, po ugaszeniu zalewa się świeżo przygotowaną aromatyczną kawą.

Café con miel

To popularny przepis na hiszpańską kawę, który tradycyjnie spożywa się po obiedzie w całej Hiszpanii. Łączy espresso z miodem, parzonym mlekiem i przyprawami, tworząc kremowy, łatwy do przygotowania napój!

Kawa hiszpańska ma dla mieszkańców tego kraju duże znaczenie. Serwuje się ją do śniadania, do obiadu, niekiedy i obfitej kolacji, a także podczas spotkań towarzyskich i biznesowych. W większości miejsc, kawiarni czy restauracji, a nawet na stacjach benzynowych, można spotkać wysokiej jakości kawę hiszpańską wykonaną z ziaren arabiki lub z dodatkiem robusty. Do najpopularniejszych, hiszpańskich kaw można zaliczyć, np. Café solo lub Café con leche.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl