Kawa dla Hiszpanów ma praktycznie tak samo duże znaczenie, jak wino serwowane do obiadu. Mieszkańcy tego kraju nie wyobrażają sobie rozpoczęcia dnia bez smacznego, czarnego napoju podawanego z mlekiem, śmietanką lub dodatkową porcją wody. Najlepiej smakuje z rogalikiem lub słodką bułką. Kawa towarzyszy również Hiszpanom podczas spotkań towarzyskich, bardzo często bywa też zwieńczeniem obiadu. Co można powiedzieć o kawie palonej w Hiszpanii? Jakie wyróżnia się popularne rodzaje kawy? Zachęcamy do lektury.
Hiszpańska kawa
Hiszpańska kawa jest zazwyczaj intensywna, aromatyczna i niezwykle smaczna. Hiszpanie cenią sobie również kawy z dodatkiem przypraw, takich jak: cynamon, kardamon, kakao, czekolada. Dużą popularnością cieszy się także hiszpańska kawa o smaku orzechowym. Picie kawy jest w tym kraju bardzo ważnym rytuałem. Zazwyczaj zaczyna i kończy się nią dzień. Podaje się ją również podczas spotkań towarzyskich, biznesowych i w porze obiadowej.
Co więcej, trudno spotkać w Hiszpanii kawę złej jakości, nawet zamawiając napój na stacji benzynowej. Nic dziwnego, skoro w większości miejsc sprzedawana jest hiszpańska kawa przyrządzona ze świetnych jakościowo ziaren Arabiki lub Robusty.
Ciekawostką jest fakt, że w samej Hiszpanii drzewa kawowca uprawia się wyłącznie na wyspie Gran Canaria w Valle de Agaete. Uprawiana jest tu kawa Arabica Typica oraz Geisha uznawana przez wiele źródeł za najlepszą kawę ziarnistą na świecie. Jeśli chodzi o popularność ziaren kawy to w Hiszpanii można spotkać kawy palone nie tylko z lokalnych ziaren ale przede wszystkim ziaren z całego świata w tym z Brazylii, Kolumbii, Meksyku, Jamajki, Etiopii, Gwatemali, Honduras, Kenii, Peru, Kamerunu, Zambii, Wietnamu, Kongo czy innych regionów i państw gdzie kawowce mają najlepsze warunki do upraw.
Jakie kawy można zamówić w Hiszpanii?
To, co przede wszystkim wyróżnia popularne, hiszpańskie kawy to ich nazwy. W niewielu kawiarniach zlokalizowanych w tym kraju można spotkać, np. typowe espresso, latte macchiato, lungo czy też frappe. Poniżej przedstawiamy kilka popularnych rodzajów kaw, o które warto prosić, będąc w Hiszpanii.
Café solo
Odpowiednik włoskiego espresso. W Hiszpanii najczęściej sprzedaje się około 30 ml czarnego napoju, który zrobiony jest z 7 gramów hiszpańskiej kawy i wody podgrzanej do 900C. Kawę tę zazwyczaj podaje się w niewielkiej filiżance, bez ucha.
Café cortado
Kawa przeznaczona dla osób, które lubią intensywny smak, jednak zależy im również na odrobinie mleka. Dosłownie w napoju tym jest rzeczywiście mniej więcej łyżeczka mleka, czyli tyle, aby zminimalizować charakterystyczną goryczkę kawy.
Café con leche
Jedna z popularniejszych kaw w Hiszpanii. Chcąc delektować się niesamowitym smakiem kawy z mlekiem, warto zamówić właśnie Café con leche. W hiszpańskich kawiarniach napój ten podawany jest z solidną porcją gorącego lub letniego mleka, w zależności od preferencji klienta.
Café con hielo
Ciekawy rodzaj kawy, który jest odpowiednikiem zimnego lub mrożonego espresso. Zamawiający otrzymuje czarną kawę oraz osobną szklankę z lodem. Należy wprawnym ruchem przelać ciepły napój do kubka z lodem. Kawa ta sprawdzi się idealnie w upalne dni.
Café bombon
Świetna kawa dla miłośników słodkości. W tym wypadku klient otrzymuje czarną kawę podaną z mlekiem skondensowanym. Serwuje się ją zwykle w kieliszku, a następnie miesza się mleko wraz z napojem.
Café carajillo
Podpalane brandy z dodatkiem ziaren kawy, cynamonu, skórki cytryny i cukru, po ugaszeniu zalewa się świeżo przygotowaną aromatyczną kawą.
Café con miel
To popularny przepis na hiszpańską kawę, który tradycyjnie spożywa się po obiedzie w całej Hiszpanii. Łączy espresso z miodem, parzonym mlekiem i przyprawami, tworząc kremowy, łatwy do przygotowania napój!
Kawa hiszpańska ma dla mieszkańców tego kraju duże znaczenie. Serwuje się ją do śniadania, do obiadu, niekiedy i obfitej kolacji, a także podczas spotkań towarzyskich i biznesowych. W większości miejsc, kawiarni czy restauracji, a nawet na stacjach benzynowych, można spotkać wysokiej jakości kawę hiszpańską wykonaną z ziaren arabiki lub z dodatkiem robusty. Do najpopularniejszych, hiszpańskich kaw można zaliczyć, np. Café solo lub Café con leche.