Każdy, kto uwielbia kawę, powinien wybrać się na wakacje do Hiszpanii. Picie jej jest jedną z ważniejszych czynności w tej kulturze. Serwuje się ją do śniadania, obiadu, a niekiedy nawet do obfitej kolacji. Zamawiając kawę w hiszpańskiej restauracji, należy jednak pamiętać, że napój ten widnieje w karcie pod zupełnie innymi nazwami. Jakimi? Co można powiedzieć jeszcze o tradycji picia kawy w Hiszpanii? Zapraszamy do przeczytania artykułu.
Picie kawy w Hiszpanii - rytuały
Hiszpanie rozpoczynają każdy poranek od kawy z rogalikiem lub inną, słodką bułką. W kraju tym nie spożywa się tradycyjnego śniadania, jak, np. w Polsce. Zapewne też dlatego, że w godzinach wieczornych Hiszpanie zjadają naprawdę obfitą kolację.
Mieszkańcy Hiszpanii w większości nie delektują się poranną kawą. Zazwyczaj spieszą się do pracy i przygotowują na szybko kawę w kawiarce (la Cafetera) bądź ekspresie. Hiszpańska kawa nigdy nie jest natomiast zalewana bezpośrednio wrzątkiem. Nie pije się również kawy typu instant i rozpuszczalnej.
Przepyszny, czarny napój jest serwowany także do obiadu lub tak zwanego lunchu, na który Hiszpanie wybierają się zazwyczaj w przerwie w pracy. Warto podkreślić, że posiłek ten jest tam niezwykle istotny, dlatego pracownicy w większości mogą bez problemu zrobić sobie półgodzinną przerwę i wyjść na obiad do pobliskiej restauracji.
Kawa stanowi tak ważny element kulturowy, że jest również przez niektórych wypijana podczas kolacji. Ponadto, Hiszpanie przykładają bardzo dużą wagę do picia kawy w barach czy restauracjach. Filiżanka czarnego napoju najlepiej smakuje w towarzystwie przyjaciół lub rodziny. Podaje się ją także podczas spotkań biznesowych.
Hiszpańska kawa
Hiszpańska kawa, czyli kawa palona w Hiszpanii, ma wyrazisty smak oraz mocno wyczuwalny aromat. Decydując się na zakup konkretnej kawy ziarnistej lub mielonej, można nabyć popularną Arabikę, Robustę oraz mieszankę tych dwóch odmian. Do produkcji wykorzystuje się wyłącznie ziarna najwyższej jakości. Co ciekawe, Hiszpanie uwielbiają również kawę z dodatkiem przypraw, np. cynamonu, kardamonu, kakao, a także kawę o smaku orzechowym lub czekoladowym.
Na pewno warto podkreślić, że wybierając się do restauracji czy baru, a nawet na zwykłą stację benzynową, zawsze otrzyma się hiszpańską kawę najwyższej jakości.
Hiszpańska kawa - nazwy
Chcąc zamówić typową, hiszpańską kawę, np. w restauracji czy kawiarni, należy pamiętać, że w menu nie znajdzie się tradycyjnych nazw. Nie można kupić zwykłego espresso czy latte. Poniżej prezentujemy zatem kilka najpopularniejszych hiszpańskich kaw.
- Café solo – 30 ml espresso. Napój ten świetnie pobudza, przygotowuje się go z 7 gramów kawy oraz podgrzanej do 90 stopni Celsjusza wody.
- Café con leche – kawa z dużą porcją ciepłego mleka. Jest to odpowiednik znanej wielu kawy Latte.
- Café cortado – kawa podawana z odrobiną mleka lub śmietanki. Przede wszystkim przeznaczona dla tych, którzy oczekują od napoju pobudzenia, ale nie smakuje im zwykłe Café solo.
- Café con miel – ten rodzaj kawy pije się zazwyczaj tuż po obiedzie. Stanowi ona zatem element hiszpańskiej kultury. Jest to tradycyjne espresso, które podaje się wraz z przepysznym i naturalnym miodem, przyprawami i spienionym mlekiem. Café con miel uwielbiają zarówno starsi, jak i młodsi.
Kawa jest tuż obok wina jednym z najpopularniejszych napojów w Hiszpanii. Pije się ją do śniadania, obiadu, a nawet kolacji. Żadne towarzyskie czy biznesowe spotkanie nie może obejść się bez smacznego Café solo lub też Café con leche. Hiszpańska kawa ma wyrazisty smaki i aromat. Do produkcji wykorzystuje się wyłącznie ziarna wysokiej jakości palone w hiszpańskich, znanych palarniach, np. Cafes Gener.