Oliwa z oliwek extra virgin - co to znaczy?

Oliwa z oliwek extra virgin - co to znaczy?

Oliwa z oliwek jest źródłem zdrowych, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego tak chętnie dodaje się ją do potraw, takich jak sałatki czy dania mięsne oraz przygotowuje się z niej również smaczne dressingi. Na półkach sklepowych można znaleźć kilka rodzajów oliw z oliwek. Najchętniej kupowane są natomiast te produkty, które oznaczone są jako extra virgin. Czym wyróżnia się oliwa z oliwek extra virgin? Co można o niej powiedzieć? Zapraszamy do przeczytania artykułu.


Smaczna oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek ma sporo właściwości prozdrowotnych. Jest źródłem wielu witamin, między innymi, A, E, K i D. Nic dziwnego więc, że stanowi podstawę diety śródziemnomorskiej, uważanej przez wielu za jedną z najzdrowszych diet na całym świecie. Regularne spożywanie oliwy z oliwek extra virgin poprawia kondycję układu sercowo-naczyniowego, a także działa antyoksydacyjnie, czyli przeciwutleniająco. Usuwa z organizmu resztki produktów przemiany materii oraz wolne rodniki, które odpowiedzialne są za rozwój wielu chorób, jak również za procesy starzenia się organizmu.


Oliwa z oliwek extra virgin

Oliwa z oliwek extra virgin jest oliwą z pierwszego tłoczenia, produktem o najlepszych właściwościach, a także najzdrowszym dla organizmu. Oliwa ta powstaje w wyniku świeżo wyciśniętego soku z oliwek, nie podlega dalszym obróbkom ani procesom chemicznym. Co istotne, nie zawiera ona również żadnych, sztucznych dodatków smakowych, jak również konserwantów.

Aby oliwa mogła zostać zaliczona do kategorii extra virgin, jej poziom kwasowości musi utrzymywać się poniżej 0,8%. Za produkty naprawdę wysokiej jakości uważa się te, które mają poziom kwasowości utrzymany w granicach od 0,2% do 0,3%. Warto natomiast pamiętać, że oliwy z oliwek, które oznaczone zostały wyłącznie jako virgin, mają kwasowość powyżej 0.8%, ale mniejszą niż 2%. Produkt, który ma powyżej 2% kwasowości, nie nadaje się do bezpośredniego spożycia i musi zostać poddany rafinacji.


Hiszpańska oliwa z oliwek extra virgin

Dużą popularnością cieszy się na rynku hiszpańska oliwa z oliwek extra virgin. Na butelkach oznaczona jest zwykle napisem “ Aceite de oliva virgen extra”. Powstaje w wyniku ekstrakcji na zimno, produkuje się ją z owoców, często pochodzących z ekologicznych upraw. W naszym sklepie Los Vinos & Cafe można nabyć hiszpańską oliwę z oliwek, z takich odmian owoców jak: Arbequina, Picual, Corbella, Vera i Verdal. Sprzedajemy oliwę o dość niskiej kwasowości. Z pewnością na uwagę zasługuje oliwa Migjorn Arbequina, która ma tylko 0,11% kwasowości.

Warto również wspomnieć o odmianie Migjorn Corbella. Oliwki odmiany Corbella odzyskiwane są z drzew oliwnych, położonych na różnych posiadłościach w Bages i Solsonès. Zawierają również dużo polifenoli i oleokantalu, dlatego są obecnie głównym celem badań klinicznych, sprawdzających ich korzyści prozdrowotne.

Nie możemy także pominąć faktu, że hiszpańskie oliwy otrzymują najwięcej nagród w międzynarodowych targach. Przykładem są tu chociażby międzynarodowe targi Olive Japan, gdzie w tym roku hiszpańskie oliwy zdobyły 111 złotych medali, wyprzedzając przy tym Włochy (77 złotych medali) czy Grecję (15 złotych medali).
Jesteśmy też dumni, że jedna z naszych oliw zdobyła w tym roku złoty medal na międzynarodowych targach oliw NYIOOC World Olive Oil Competition. Bravo Oli Migjorn z jedną z najlepszych na świecie oliw z pierwszego tłoczenia extra virgin!

A Ciebie zapraszamy teraz do naszego sklepu po te przepyszne i świeże oliwy. Zapewniamy, że warto ich skosztować i przekonać się jak smakują najlepsze oliwy.


Oliwa z oliwek extra virgin to oliwa, która powstaje z pierwszego tłoczenia w procesie ekstrakcji na zimno. Do jej produkcji wykorzystuje się wysokiej jakości oliwki, które nie mogą być uszkodzone. Co ciekawe, aby wyprodukować 1 litr oliwy, potrzeba około 10 kg owoców. Oliwa z oliwek extra virgin wyróżnia się bardzo niskim poziomem kwasowości, który musi wynosić poniżej 0,8%. Produkt ten jest nierafinowany, nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków smakowych. Dużą popularnością cieszy się hiszpańska oliwa z oliwek. Na uwagę zasługują na pewno odmiany: Arbequina, Picual, Corbella, Vera i Verdal.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl