Kuchnia hiszpańska jest bardzo popularna na całym świecie, tuż obok włoskiej oraz orientalnej. Stanowi jedno z głównych źródeł inspiracji przygotowywania potraw w wielu krajach, w tym również w Polsce. Dużą wagę przykłada się tam do dań bogatych w białko, np. mięs czy ryb, ale również warzyw. Sałatki spożywa się tam praktycznie codziennie. Co można powiedzieć o kulinarnych zwyczajach Hiszpanów? Czy różnią się one znacząco od naszych? Zachęcamy do lektury.
Śniadania
Spożywanie śniadań w Hiszpanii bardzo różni się od zwyczajów panujących w Polsce. Głównie dlatego, że Hiszpanie nie jedzą klasycznych śniadań. Najczęściej serwują hiszpańską kawę oraz ciasteczka, które następnie maczają w kawie. Dzieciom natomiast podaje się zwykłe mleko lub kakao. Oprócz ciasteczek bardzo popularne są również wszelkiego rodzaju słodkie bułki polane lukrem, z czekoladą, z marmoladą, itp.
Pora obiadowa
Hiszpanie mają ustaloną, jedną porę obiadową. Pomiędzy godziną 13.30 a 16 nie podejmują zwykle żadnych aktywności, a także nie załatwiają urzędowych spraw, gdyż jest to czas na to, aby zjeść obiad. Co ciekawe, Hiszpanie mają również możliwość wyjścia z pracy w porze obiadowej i udania się do najbliższej restauracji, w celu zamówienia i zjedzenia posiłku.
Jeśli chodzi o tradycję serwowania dań, również mocno różni się ona od tej, panującej w Polsce. Hiszpanie jedzą zazwyczaj dwa dania na obiad. Pierwszym z nich jest sałatka, z dużą porcją różnokolorowych warzyw, z dodatkiem oliwy z oliwek. Drugim natomiast mięso lub ryba. To, co dziwi turystów to fakt, że oba dania serwowane są osobno, najpierw trzeba skonsumować sałatkę, a dopiero potem rybę lub mięso. Na deser podawany jest zwykle jakiś owoc.
Do obiadu serwowane jest również zazwyczaj wino. Nic dziwnego, ponieważ Hiszpania ma jeden z największych areałów winnic. Co ciekawe, w kraju tym nie ma podziału na wina słodkie, półsłodkie, wytrawne czy półwytrawne. Hiszpańscy koneserzy rozróżniają poszczególne rodzaje win po rodzaju winogron i okresie ich leżakowania w beczce. Wspominając o winach, nie sposób pominąć hiszpańską Sangrię. Jest to napój alkoholowy, poncz, który powstaje z wina, owoców oraz opcjonalnie mocniejszego alkoholu, np. rumu. Sangrię najczęściej serwuje się podczas spotkań ze znajomymi. Co ciekawe, zgodnie z zasadami Unii Europejskiej poncz ten można produkować wyłącznie w Hiszpanii i Portugalii.
Hiszpańska kolacja
Warto jednak podkreślić, że to nie obiad jest w tym kraju najważniejszy i najbardziej obfity. Najbardziej treściwe i smaczne są w Hiszpanii kolacje, które spożywa się nawet o godzinie 22 lub 23. Mieszkańcy nie ograniczają się do przygotowania kanapek, na kolację przyrządza się ryby, smaży kotlety, kiełbaski, itp. Bardzo często spożywa się ją etapami, wspólnie z rodziną, celebrując razem posiłek. Nic dziwnego więc, że rano spożywa się wyłącznie hiszpańską kawę ze słodką bułką.
Inne, kulinarne zwyczaje Hiszpanów
Jako ciekawostkę należy na pewno uznać fakt, że Hiszpanie uwielbiają jeść chleb wraz z ziemniakami, a także serwować go do wielu potraw: sałatek, mięs, kolacji. Ponadto, świeże owoce morza i ryby to hiszpańska codzienność. Osoby, które uwielbiają kuchnię śródziemnomorską, w Hiszpanii mogą rozkoszować się smakiem pysznych kalmarów, krewetek, ośmiornic oraz różnych rodzajów ryb. Dania te można spotkać praktycznie w każdej restauracji.
Kuchnia hiszpańska różni się nieco od polskiej, przede wszystkim formą serwowania dań. Hiszpanie rezygnują zwykle ze śniadania, na rzecz hiszpańskiej kawy i ciasteczek. Spożywają dwudaniowy obiad składający się z osobno serwowanej sałatki oraz ryby lub mięsa oraz celebrują obfitą i późną kolację. Jeśli chodzi o potrawy, na talerzach można spotkać dużo warzyw, podawanych w formie sałatek z oliwą z oliwek, ryb, mięs, owoców morza, tradycyjnych owoców, itp.