Dodaje się ją do sałatek, niekiedy do dań mięsnych i wielu innych potraw. Podkreśla ona smak jedzenia, a także jest cennym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mowa oczywiście o oliwie z oliwek. W jaki sposób rozpoznać dobrą oliwę z oliwek? Na co zwrócić uwagę przed zakupem odpowiedniego produktu? Zapraszamy do przeczytania artykułu.
Wysokojakościowa oliwa z oliwek
Spożywanie oliwy z oliwek jako dodatku do wielu dań ma duże znaczenie dla ludzkiego organizmu. Oliwa ma wiele właściwości prozdrowotnych, poprawia kondycję układu sercowo-naczyniowego, nerwowego, ma właściwości antyoksydacyjne i jest źródłem witamin A, E, C, E, D, K.
Filtrowana i niefiltrowana oliwa
Oliwa filtrowana jest przepuszczana przez gruby materiał bawełniany. W ten sposób usuwa się z niej wszelkie pozostałości po owocach. Oliwa niefiltrowana jest nieco bardziej mętna, a proces filtracji odbywa się wskutek działania grawitacji. Dla wielu koneserów smaków ten typ oliwy jest smaczniejszy.
Dobra oliwa – jak rozpoznać?
Najlepszą oliwą z oliwek jest ta z pierwszego tłoczenia, inaczej nazywana extra virgin. Do jej produkcji używa się oliwek nieuszkodzonych, a sam proces wytwórstwa następuje kilka godzin po zbiorach. Oliwa tłoczona musi być na zimno w temperaturze maksymalne 27 stopni Celsjusza. Co istotne, do wyprodukowania jednego litra oliwy potrzeba mniej więcej 10 kilogramów owoców, najlepiej jednej odmiany.
Kolejnym wyznacznikiem dobrej jakości oliwy z oliwek jest jej stopień kwasowości. Wartość ta wskazuje, czy rzeczywiście dana oliwa jest extra virgin, czy wyłącznie virgin. Oliwa z pierwszego tłoczenia powinna mieć kwasowość od 0,2% do 0,8%. Powyżej tej wartości produkt można określić wyłącznie mianem virgin.
Ważny jest również kolor oliwy. Musi ona przybrać zielonkawą barwę – ciemną lub jasną, tylko wtedy można mieć pewność, że produkt jest świeży. Co więcej, warto wybierać oliwy dostępne w butelkach ciemnych, szklanych, a także spożyć je do dwóch lat od daty wytłoczenia. Te informacje muszą zostać podane na butelce.
Oliwa extra virgin, z pierwszego tłoczenia powinna mieć także lekko gorzkawy, a zarazem słodkawy, owocowy posmak. Za gorzkość odpowiadają polifenole, związki te są najcenniejsze w oliwie z oliwek, gdyż wykazują działanie antyoksydacyjne.
Oliwa z oliwek – jaką kupić?
Jedną ze szczególnie polecanych oliw z pierwszego tłoczenia jest oliwa hiszpańska, która wyprodukowana została z oliwek pochodzących z ekologicznych upraw. Produkt ten powstaje podczas ekstrakcji na zimno, dzięki temu zachowuje wszystkie swoje właściwości. Ponadto, jest to oliwa o bardzo niskiej kwasowości, świetnie komponuje się z sałatkami oraz innymi daniami. Chcąc nabyć produkt sprawdzony, warto po nią sięgnąć.
Dobrą oliwę można rozpoznać po smaku oraz wyglądzie. Warto stawiać na produkty sprzedawane w ciemnej, szklanej butelce, gdyż dzięki temu oliwa nie traci swoich właściwości. Co więcej, należy czytać także etykiety. Najlepszą oliwą z oliwek jest ta z pierwszego tłoczenia, tzw. extra virgin o kwasowości poniżej 0,8%. Co więcej, świeża oliwa powinna mieć również lekko gorzki posmak z wyraźną, słodką nutą oliwek. Jedną z bardziej polecanych oliw, dostępnych na rynku jest odmiana hiszpańska, która ma bardzo niski współczynnik kwasowości i tłoczona jest na zimno.
W naszej ofercie można znaleźć świeże oliwy z takich odmian oliwek jak: Arbequina, Picual, Corbella, Vera i Verdal.
Na szczególną uwagę zasługuje tutaj odmiana oliwek Corbella z firmy Migjorn. Oli Migjorn od lat odzyskuje i wprowadza do procesu produkcji stare drzewa oliwne Corbella z różnych posiadłości w Bages i Solsonès. Prowadzą również nowe plantacje drzew oliwnych w różnych dzierżawionych gospodarstwach w celu odzyskania tej wyjątkowej odmiany. Dzięki tym działaniom odzyskują dawny krajobraz drzew oliwnych, które niegdyś dominowały w tym regionie, wraz z uprawą winnic.
Dzięki wysokiej zawartości polifenoli i oleocantalu, EVOO (Extra Virgin Olive Oil) odmiany Corbella jest obecnie głównym celem wielu badań klinicznych ze względu na korzyści zdrowotne.