Hiszpańska oliwa - wartości odżywcze

Hiszpańska oliwa - wartości odżywcze

Oliwa to produkt, który powszechnie wykorzystywany jest w branży spożywczej. Używa się jej do sałatek, sosów, pizzy ale także dań obiadowych czy serowych przekąsek. Dużą popularnością cieszą się nie tylko oliwy greckie, włoskie czy chorwackie, ale również hiszpańskie, które w ostatnich latach zdobywają wiele nagród na międzynarodowych targach. Jakie wartości odżywcze ma hiszpańska oliwa z oliwek? Na co warto zwrócić uwagę podczas zakupów? Zachęcamy do lektury.

Co wyróżnia hiszpańskie oliwy?

Hiszpańskie oliwy to w większości produkty z pierwszego tłoczenia, które nazywane są inaczej ekstra virgin. Produkuje się je z oliwek nieuszkodzonych, zbieranych ręcznie lub mechanicznie i pochodzących ze sprawdzonych upraw. Oliwa jest tłoczona na zimno, zazwyczaj w temperaturze 27 stopni Celsjusza, ma także niski stopień kwasowości, wynoszący mniej więcej od 0,2% to 0,8%. Warto jednak podkreślić, że niektóre hiszpańskie odmiany oliwy z oliwek mają kwasowość na poziomie 0,11%, np. oliwa Migjorn Arbequina czy też 0,18%, np. oliwa Migjorn Corbella.

Hiszpańskie oliwy, które dostępne są między innymi w naszym sklepie Los Vinos & Cafe, wyróżnia świeży, wyraźny smak i aromat, który podkreśla charakter wielu potraw. Wśród naszych oliw można znaleźć oliwy delikatne jak i lekko pikantne. Co więcej, dużą popularnością wśród klientów cieszą się także hiszpańskie oliwy z oliwek, które aromatyzowane są wieloma dodatkami, np. ostrą papryką, czosnkiem, pomidorem, borowikiem, truflą czy tymiankiem.

Hiszpańska oliwa z oliwek - właściwości odżywcze

Hiszpańskie oliwy z oliwek zawierają witaminy: A, C, D oraz K, a także są źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników w organizmie, odpowiedzialnych za rozwój wielu chorób, np. miażdżycy, a także za procesy starzenia się organizmu.

Ponadto, hiszpańskie oliwy z oliwek zawierają również polifenole, które między innymi uszczelniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi, chronią mięsień sercowy i działają przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwnowotworowo.

Kolejnym, ważnym składnikiem zawartym w hiszpańskich oliwach jest oleokantal. Jest to związek fenolowy, który przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych. Warto wspomnieć, że dzięki wysokiej zawartości oleokantalu i polifenoli hiszpańskie odmiany oliwy, np. Migjorn Corbella, są głównym celem wielu badań klinicznych.

Należy też podkreślić, że osoby, które regularnie spożywają hiszpańską oliwę dużo rzadziej zmagają się ze stanami zapalnymi, poprawia się także ich pamięć oraz koncentracja.

Hiszpańska oliwa z oliwek extra virgin to oliwa z pierwszego tłoczenia. Jest to produkt, który nie podlega dalszym procesom obróbki, a także nie zawiera sztucznych dodatków smakowych oraz konserwantów. Hiszpańskie oliwy mają wiele właściwości odżywczych, zawierają między innymi polifenole, które uszczelniają naczynia krwionośne, jak również obniżają ciśnienie krwi. Ponadto, w składzie hiszpańskiej oliwy można znaleźć także popularny oleokantal, czyli związek fenolowy, który przeciwdziała rozwojowi nowotworów. Hiszpańska oliwa z oliwek jest także źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają rozwojowi wolnych rodników. Szczególnie polecamy, takie odmiany hiszpańskich oliw jak: Arbequina, Picual, Corbella, Vera i Verdal.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl