Hola Amigos!
W zeszłym tygodniu odwiedziliśmy
O-Med na samym południu Hiszpanii, koło Grenady.
Ta mała rodzina oliwiarnia
jest prowadzona już przez czwarte pokolenie a konkretnie przez rodzeństwo
Paulę i
Juande, których możecie poznać w naszym materiale.
Wizyta była krótka ale załapaliśmy się na degustację nowej oliwy
NOVO, która wkrótce będzie dostępna także w naszej ofercie.
Jest to oliwa z bardzo wczesnych zbiorów, bo z początku października.
Oliwa o intensywnym, świeżym aromacie, gdzie wyczuć można między innymi jabłko, zielonego banana czy świeżo skoszoną trawę.
Jest to oliwa o zdecydowanie bardzo wysokiej ilości polifenoli, które mają nieocenione właściwości zdrowotne.
Ponadto Paula i Juande opowiadali nam dużo ciekawostek o procesie wytwarzania ich znakomitej oliwy.
Możnaby tu się bogato rozpisać na ten temat, jednak na szczególną uwagę zasługuje tu fakt, że cały proces produkcji oliwy O-Med trwa około 3 godzin! Czas od zbiorów do wytworzenia gotowej, świeżej oliwy i jej butelkowania trwa 3-3,5 godziny. To nie samowite! Zebranie oliwek, ich selekcja, mycie, miażdzenie w młynie, potrójna filtracja i to wszystko w tak krótkim czasie po to, aby usyskać oliwę najwyższej jakości o najniższej kwasowości 0,1 i aby można ją możliwe najszybciej zamknąć w butelce aby zachowała jak najwięcej świeżości, smaku i aromatu
To niesamowite!
Dodać także warto, że praca i wysiłek jaki wkładają właściciele w caly proces produkcji są co roku nagradzane
przeróżymi uznaniami konsumentów. Zarówno na międzynarodowych targach oliw jak i przez lokalne instytucje odpowiedzialne za ocenę jakości oliwy. A te ostatnie oceny liczą się najbardziej w świecie oliw.
A teraz, kto jeszcze nie miał okazji posmakować oliw O-Med to zapraszamy do naszego sklepu online! lub sklepu stacjonarnego w Gdyni.
Zapewniamy, że warto.
Zbliżają się także święta, a nie wyszscy wiedzą, że robimy także
zestawy świąteczne! Dlatego tym bardziej odwiedźcie nas a wrazie pytań doradzimy i odpowiemy na każde!