DARMOWA DOSTAWA na terenie Polski przy zamówieniu od 150 zł 🆓 🚛

MIGJORN

OLI MIGJORN


Oli Migjorn to niewielki projekt poświęcony odmianie drzew oliwnych oraz produkcji ekologicznej oliwy z pierwszego tłoczenia (EVOO - extra virgin olive oil). Jakość, odzyskiwanie lokalnych odmian oliwek i synergia gruntów są tutaj głównymi celami na co dzień.

Jakość jest jednym z najważniejszych osiągnięć projektu. Praca w terenie, ekologiczna obróbka, optymalny zbiór oliwek i wykorzystanie nowoczesnego sprzętu do przygotowania oliwy są kluczem do wszystkiego. Rezultatem jest wyjątkowy, wysokiej jakości i zbliżony do siebie produkt.

Jest to młody i fascynujący projekt z 2007 roku, który miał na celu odzyskanie starej wiejskiej farmy położonej w Navàs, przy dolinie Cardener, na południu Cardony, która jednocześnie znajduje się w regionie Bages w Barcelonie.

Wybrane plantacje drzew oliwnych Arbequina były pierwszym krokiem do rozpoczęcia produkcji oliwy z pierwszego tłoczenia. Później firma obrała nowy i jasny kierunek: odzyskać lokalną i oryginalną odmianę z okolic rzeki Cardener: odmianę Corbella.

W ramach tego projektu produkuje się i komercjalizuje oliwę z pierwszego tłoczenia z różnych rodzajów oliwek: Corbella, Arbequina i Picual. Z rodzaju Arbequina produkuje naturalne aromatyzowane ekologiczne oliwy z oliwek, które są wyjątkowe do połączenia z naszą codzienną kuchnią.


Odzyskiwanie krajobrazu.

Park Geologiczno-Górniczy Centralnej Katalonii aktywnie działa na rzecz ochrony swojego dziedzictwa geologicznego i włącza je w terytorialną strategię zrównoważonego rozwoju gospodarczego.

Odmiana drzewa oliwnego Corbella jest podstawowym elementem projektu Oli Migjorn i możemy ją znaleźć wzdłuż brzegu rzeki Cardener.

Oli Migjorn odzyskuje i ożywia stare odmiany drzew oliwnych Corbella z różnych wiejskich gospodarstw położonych wzdłuż brzegu rzeki Cardener, w regionie Bages i Solsona. Firma sadzi również nowe drzewa oliwne w wielu wynajmowanych wiejskich farmach wyłącznie w celu odzyskania odmiany Corbella i jej produkcji. Dzięki tym działaniom przywraca się dawny krajobraz na tymże terytorium. Obecnie ten krajobraz jest odtwarzany w różnych wioskach z regionu Bages, takich jak Navàs, Cardona i Súria oraz innych z regionu Solsonès, takich jak Clariana del Cardener, Riner i Pinós.


Piwnica jest głównym pomieszczeniem dla właściwego zachowania właściwości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

W Migjorn mamy nowoczesną piwnicę. Wszystkie nasze oliwy są przechowywane w zbiornikach ze stali nierdzewnej, w specjalnej osłonie gazowej co pozwala zapobiec procesom utleniania oraz wpływowi światła, a także we właściwy sposób kontrolować jego temperaturę. Wszystkie te czynniki są niezbędnymi elementami, wraz z warunkami higienicznymi, aby zachować wszystkie odżywcze i zdrowotne właściwości oliwy z pierwszego tłoczenia w jej maksymalnej klasie

Warsztat, przestrzeń kreatywności.

Szczególna troska i wiedza technika oraz całego personelu zamienia warsztat w przestrzeń kreatywności i funkcjonalności, w której projektuje się i testuje nowe produkty. 

Wg naszej najlepszej wiedzy (Los Vinos & Cafe), jakość oliw Migjorn jest najwyższej jakości a świeżość, smak i zapach oliw Migjorn dają nowe doznania kulinarne wszystkim tym, którzy ich posmakowali.

 

Obejrzyj film o Migjorn :)

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl