W naszej ofercie w tym roku zagościły nowe oliwy z oliwek O-MED oraz MOLINO.
Postanowiliśmy podzielić się z Wami tą informacją, gdyż oferta tego producenta z Andaluzji jest nietuzinkowa i mocno wyróżnia się na tle innych producentów oliw hiszpańskich.
Czy się tak wyróżnia? Jakie najlepsze oliwy extra virgin tego producenta polecamy? Zobaczcie sami :)
Oliwy O-MED. Tłoczone są z oliwek pochodzących ze wczesnych zbiorów z października.
Podróż po oliwach z tej serii zaczynamy od oliwy z oliwek odmiany Arbequina O-Med. Są to oliwy delikatne , przypominające zielonego banana z nutą zielonego jabłka. Na podniebieniu wyczuwalne są zielone owoce bez wyraźnej goryczy. Arbequina ma miękkie wykończenie, z odrobiną pieprzu na końcu. Oliwa doskonała do delikatnych dań rybnych, wszelkiego rodzaju sałatek i sosów winegret. O-Med Arbequina idealnie się sprawdza także do wypieków i deserów, w tym do lodów!
Następna oliwa zasługująca na szczególną uwagę to O-Med Picual. Aromat tej oliwy jest średnio owocowy z nutą pomidora, zielonego migdała oraz aromatycznych ziół. Podniebienie daje trwały smak karczocha i zielonego orzecha włoskiego. Oliwa jest zrównoważona z długim pieprznym finiszem. Dostarcza potrawom wyjątkową złożoność i warstwowość smaku. Oliwa ta łączy się z dowolnym daniem na bazie pomidorów, sosem lub zupą. Dodaje smaku zielonym gorzkim sałatkom zawierających rukolę lub radicchio. Idealnie podkreśla grillowane mięsa lub ośmiornice.
Kolejna oliwa extra virgin O-Med tłoczona jest z organicznych oliwek odmiany Hojiblanca. Jest to intensywnie owocowa oliwa z zielonych oliwek, bardzo złożona z nutami zielonej trawy, karczochów, bananów i aromatycznych roślin. Lekko gorzka i w posmaku pikantna. Idealnie nadaje się do maczania lub skropienia chleba, do sałatek ogrodowych, zup i grillowanych lub surowych warzyw. Wspaniale komponuje się z hiszpańską zupą pomidorową salmorejo lub makaronem. Także jest polecana do lodów, szczególnie lodów z orzechem włoskim, niesamowite połączenie.
Największym zaskoczeniem w serii O-Med są jednak cztery smakowe wyjątkowe oliwy, które zaciekawią i zaskoczą każdego konesera wyjątkowych i oryginalnych smaków.
-
- Oliwa z YUZU. Ekskluzywna oliwa extra virgin tłoczona na zimno wspólnie ze skórką japońskich cytrusów Yuzu (10%). Wybuchowa kombinacja smaku i aromatu, która odmieni każde danie.
- Oliwa wędzona dymem z pestek oliwek. Proces tworzenia wędzonej oliwy O-Med rozpoczyna się od gładkiej i zrównoważonej oliwy z pierwszego tłoczenia odmiany Arbequina. Dzięki zaangażowaniu w zrównoważony rozwój spalane są pestki oliwek, aby napędzać młyn. Pestki oliwek zapewniają również słodki i bardzo elegancki smak po spaleniu. Nad oliwą przepuszczane są tylko pierwsze powiewy dymu, aby uzyskać najświeższe aromaty. Oliwa z oliwek O-Med Arbequina doskonale łączy się z lekką nutą dymu. Rezultat jest harmonijny ze słodkimi nutami.
- Oliwa z białą truflą. Ekskluzywna oliwa extra virgin Arbequina aromatyzowana naturalną białą truflą. Biała trufla EVOO O-Med łączy gładkość i elegancję oliwy z oliwek extra virgin Arbequina z wyrazistym smakiem i aromatem białej trufli. Biała trufla znana jest ze swojego intensywnego zapachu i delikatnego smaku. Doskonała do makaronów, risotto, mięs, ryb, serów, sushi i łososia.
- Oliwa z czarną truflą. Ekskluzywna oliwa extra virgin Arbequina aromatyzowana naturalną czarną truflą. Czarna trufla EVOO O-Med łączy oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia Arbequina z dodatkiem czarnej trufli. To doskonały wybór, jeśli szukasz bardziej intensywnego i ziemistego smaku. Czarna trufla o ostrym aromacie i złożonym smaku doskonale komponuje się z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Połącz z carpaccio z wołowiny, serem pleśniowym, pistacjami, grzybami i makaronem.
Kolejną polecaną serią są oliwy MOLINO.
Tutaj także mamy świeżą i doskonałą oliwę z oliwek Arbequina i Picual, gdzie oliwki zbierane są w listopadzie. Uzupełnieniem tej grupy oliw są zaskakujące trzy smakowe oliwy.
Pierwsza oliwa z dodatkiem tłoczonej skórki organicznej cytryny. Idealnie nadaje potrawom cytrusowego posmaku. Oliwa ta pozyskiwana jest dzięki wspólnemu tłoczeniu oliwek arbequina i cytryn. Delektuj się tą delikatną i naturalną oliwą bez dodatków i sztucznych aromatów. Idealnie pasuje do większości potraw, w tym sałatek, ryb, mięs i wielu innych dań.
Druga, to oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia wyprodukowana w 100% z oliwek Arbequina tłoczonych razem z organicznymi mandarynkami (10%) w ich optymalnym momencie dojrzałości.To perfekcyjne połączenie oliwy z oliwek extra virgin tłoczonej z organiczną mandarynką pochodzącą z regionu Axarquía w prowincji Málaga. W efekcie uzyskujemy świeży i wyrazisty smak. Dzięki cytrusowemu aromatowi smakuje i pachnie kwiatem pomarańczy, mandarynką a także sałatką owocową, dając nam gorzkie nuty w ustach, które sprawią, że nasze potrawy będą smaczniejsze.
Trzecia to oliwa z oliwek extra virgin ze 100% oliwek Arbequina tłoczonych z bazylią (10%) (Ocimum Basilicum var. Genovese). Idealna do dań z pomidorami oraz sałatek.
Wszystkie te oliwy O-Med oraz Molino oraz dodatkowo octy winne O-Med możesz znaleźć tutaj https://www.losvinosandcafe.pl/producent/o-med
Na temat octów winnych napiszemy oddzielny artykuł :)
Tymczasem zapraszamy do zapoznania się z oliwami i gorąco zachęcamy do ich skosztowania!